Zonnepanelen kopen is een investering. Maar je bespaart flink op je energiekosten en je kunt er zelfs aan verdienen. De energie die je teruglevert wordt verrekend met je verbruik. Dit heet salderen. Wat houdt dat in en waar moet je aan denken? 

Wat is terugleveren? Zonder zonnepanelen is je energierekening simpel. De apparaten in je huis gebruiken elektriciteit, en daarvoor betaal je. Met zonnepanelen op je dak is het zo simpel niet meer. Met de elektriciteit die je zonnepanelen opleveren word je namelijk zelf ook een energieleverancier. Dit gebeurt elke keer als je panelen meer energie opwekken dan je op dat moment gebruikt. Je levert het overschot automatisch aan het energienet. Dat noemen we 'terugleveren'. 

Energie die je direct verbruikt gaat in de meeste gevallen niet het net op. Dus als je wasmachine draait terwijl de zon volop schijnt, lever je (een deel van) de op dat moment opgewekte elektriciteit niet terug. Je energieleverancier en de overheid zien dit deel van je zelf opgewekte stroom niet. Ook niet als je een slimme meter hebt. Jij wel, als je tenminste een monitoringssysteem bij je panelen hebt. 
Technisch gezien gaat de energie soms wel het net op. Dat gebeurt bij een 3 fasen aansluiting. En in het geval de zonnepanelen op (bijvoorbeeld) fase 1 zijn aangesloten en de groep van de wasmachine op fase 2. De energiemeter verrekent de energie die over de fases verbruikt, of opgewekt wordt en laat dan het resultaat zien. Het effect is dat het voor de meterstanden niet uitmaakt op welke fasen de groepen worden aangesloten.  

Wat is salderen? 

De energieleverancier is wettelijk verplicht de zonnestroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met je verbruik uit het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. Alleen over je netto (gesaldeerde) verbruik (afgenomen energie min teruggeleverde energie) betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw. 

  • Terugleveren
  • Salderen
  • Zonnepanelen
  • Elektriciteit